Monday, May 30, 2011

Lasagna IIUM


hehehe..lunch ari ni makan lasagna kat cafe IIUM..dah lame x makan bende ni..hehehe...rindu dengan bende ni..hehehe.. :-) best n sedap!!!!!!!!!!!!!!

1st class

Ari ni start kelas pertama utk semester 2 ni..1st class..ACTION RESEACRH..Dr Suhaila yang masuk..not bad gak..kene wat tugasan untuk kajian tindakan..nak kene cari tajuk ni..propsal kene present next week..agak senang skit la coz dah blajar time kelas master sem 1 ari tu ngan Dr Jumaat n sem 2 ari tu dengan Dr Jamal..ok la skit..

Kelas ke-2..General Teaching Methodology..En.Abdul Aziz Sultan..walaupun umurnyer sudah menjangkau 77 tahun..tp,still bertenaga dan bersemangat memberi lecture pd kami..

Kelas ke-3..still subjek yg same..cume topik yg berbeza..lecturer Pn Azmah Ghaus..topik yg diajar adalah Lesson Planning..

Kelas ke-4..hahahaaha...yg ajar Tn Hj Tamrin..best lecturer ni..penuh dengan lawak jenaka.. :-) subjek yang di ajar adalah Co-Curriculum...kul 6.30 ptg br abis kelas Hj Tamrin td..

Kelas ke-5????malam ni kelas ke-5 dibatalkan... :-)

Sunday, May 29, 2011

Selamat mendaftar di IIUM

Sekarang ade dalam bilik di Marhallah Maryam IIUM...sampai td dlm kul 4 lebih jugak la..register di CTL then terus ke Marhallah..still gak dapat bilik di tingkat atas skali..same mcm duk kat BMI last year..huhuhu..klu nak comparekan hostel BMI n Marhallah Maryam ni, better duk kat Marhallah ni..hehehehe...



Time register td terus dapat jadual utk kelas yang akan bermula esok..arghhhh..kelas from monday till sunday..a.m till p.m......xde mase nak rehat2...sedey tul..kali ni cikgu diletakkan dalam group 3(a)..



Schedule Diploma in Education Phase 2 (Block 1 /30 May - 8 June 2011)..ni br utk block 1..next week kuar utk block 2 plak..huhuhu..

Monday (30 may)


8.30 a.m - 10.30 a.m : Action Research (Lecture)
11 a.m - 1 p.m : General Methodology (Lecture)
2 p.m - 4 p.m : General Methodology (Lecture)
5 p.m - 8 p.m : Co Curriculum
8.30 p.m - 10.30 p.m : Action Research (Lecture)


Tuesday (31 may)


8.30 a.m - 10.30 a.m : Action Research (Tutorial)
11 a.m - 1 p.m : General Methodology (Lecture)
2 p.m - 4 p.m : Leadership Management
5 p.m - 8 p.m : Leadership Management
8.30 p.m - 10.30 p.m : Rehat..huhuhu...

Wednesday (1 June)

8.30 a.m - 10.30 a.m : Action Research (Lecture)
11 a.m - 1 p.m : General Methodology (Tutorial)
2 p.m - 4 p.m : General Methodology (Lecture)
5 p.m - 8 p.m : Co Curriculum
8.30 p.m - 10.30 p.m : Action Research (Lecture)

Thursday (2 June)

8.30 a.m - 10.30 a.m : Action Research (Lecture)
11 a.m - 1 p.m : General Methodology (Lecture) 2 p.m - 4 p.m : Leadership Management (Lecture) 5 p.m - 8 p.m : Leadership Management 8.30 p.m - 10.30 p.m : Masa utk buat assignment

Friday (3 jun)
8.30 a.m - 10.30 a.m : Action Research (Lecture)
11 a.m - 1 p.m : General Methodology (Lecture)
2 p.m - 4 p.m : General Methodology (Lecture)
5 p.m - 8 p.m : Co Curriculum
8.30 p.m - 10.30 p.m : Masa utk buat assignment

Saturday (4 jun)


8.30 a.m - 10.30 a.m : Action Research
11 a.m - 1 p.m : Action Research (Tutorial)
2 p.m - 4 p.m : Leadership Management
5 p.m - 8 p.m : Mase utk berehat
8.30 p.m - 10.30 p.m : Masa utk buat assignment

Sunday (5 jun)


8.30 a.m - 10.30 a.m : Tido
11 a.m - 1 p.m : General Methodology (Tutorial)

2 p.m - 4 p.m : General Methodology (Tutorial)
5 p.m - 8 p.m : Rehat la...
8.30 p.m - 10.30 p.m : Still rehat lagi..Sabtu n Ahad pun still ade class...huhuhu

Monday (6 jun)


8.30 a.m - 10.30 a.m : Action Research (Lecture)
11 a.m - 1 p.m : General Methodology (Lecture)
2 p.m - 4 p.m : General Methodology (Lecture)
5 p.m - 8 p.m : General Methodology
8.30 p.m - 10.30 p.m : Masa utk buat assignment

Tuesday (7 jun)


8.30 a.m - 10.30 a.m : Action Research (Tutorial)
11 a.m - 1 p.m : General Methodology (Tutorial)
2 p.m - 4 p.m : Leadership Management
5 p.m - 8 p.m : Rehat la...
8.30 p.m - 10.30 p.m : Masa utk buat assignment

Wednesday (8 jun)



9.30 - 11.30 a.m : FINAL EXAM
12 - 5 p.m : Action Research (PRESENTATION)


Agak mencabar jugak la klu tgk schedule yang diberi ni..huhuhuhu.....

Saturday, May 28, 2011

Kembali ke IIUM



Esok cikgu akan ke IIUM Gombak untuk mendaftar kembali untuk mengikuti Program Diploma Pendidikan yang akan bermula 30hb till 14 June ini..Pendaftaran bermula jam 2 ptg esok di CTL (Centre of Teaching n Learning)..cikgu akan berkonvoi bersama-sama cikgu2 yang lain pagi esok ke sana...kali ini penginapan kami di Marhallah Maryam, bukan lagi di asrama BMI seperti tahun lepas...

My Kids Awards - TV3 KIDS


The first in the history of award talent for Malaysian children...TV3 Kids presents MY Kids Awards 2011 in recognition achievement and creativity of children in Malaysia...

7 Kategori yang dipertandingkan :

1. Favorite Kids Male Singer
2. Favorite Kids Female Singer
3. Best Kids Actor
4. Best Kids Actress
5. Awesome TV Show
6. Coolest Host
7. Cutest Character

Anak buah cikgu, Syazwani Wani (pemenang Kamilah Bintang 2011) telah terpilih menjadi top 10 bagi kategori Favorite Kids Female Singer..undian boleh dibuat di laman facebook http://www.facebook.com/home.php?sk=question&id=175485765838255
atau di http://apps.tv3.com.my/mykidsawards/finalis.asp....

Program Gerak Gemilang Tingkatan 3

Walaupun musim cuti sekolah telah tibe, tetapi pelajr2 tingkatan 3 still belum boleh menikmati keseronokan bercuti (seronok ke cuti?)..kerana mereka telah, sedang dan akan mengikuti program Gerak Gemilang PMR 2011 yang diadakah pada 27hb May hingga 30hb May ini...Jadual perjalanan program adalah seperti berikut :

27hb : Kaunseling, Kemahiran Hidup, Agama Islam
28hb : Geografi dan Sains
29hb : Mathematics, Malay dan Sejarah
30hb : English

Mereka akan pulang bercuti pada 30hb selepas subjek English...

Thursday, May 26, 2011

Training the Teachers

Hari Rabu yang lepas, cikgu dah adakan sesi training untuk guru C.I utk program MRSM Ideapreneur 2011 ni..Training ni wajib di buat oleh I-Team (cikgu ler) kepada guru C.I (ade 5 org guru C.I) bagi membolehkan guru C.I ini train pelajar2 dibawah seliaan mereka selepas ini...






MRSM Ideapreneur 2011

Berikut adalah senarai nama guru C.I berserta dengan pelajar mengkiut kumpulan masing-masing..diharap pelajar-pelajar dan guru C.I dapat menjayakan program ini dan target kite nak jadi Johan MRSM Ideapreneur 2011...


C.I : EN MOHD IZWAN B SHAHRIL

1 Nurul Ain Shuhada bt Hashim 2C
2 Nur Almas bt Sharif 2C
3 Nur Fatin Shahirah bt Abd Rahim 2C
4 Nur Aqilah bt Abd Rahim 2C
5 Liyana bt Majid 2C

1 Muhammad Mus'ab b Ramzi 1A
2 Nukman Hakim b Lukman 1A
3 Omar Malik b Shahrein 1A
4 Alya Sabrina bt Aziran 1A
5 Siti Nur Afifah bt Ramli 1A

1 Ezahir b Mazlan 1D
2 W.Najwa Hanan bt W.M Fathrudin 1D
3 Nureen Faihanah bt Mohd Azlan 1D
4 Muhammad Hariz b Suzairy 1D
5 Sharifah Aida Husna Syed 1D

1 Muhamad Khairunaz b Badrul Hisham 4B
2 Khairul Aiman b Mazlan 4B
3 Muhammad Afham b Anuar 4B
4 Syarifah bt Bahraini 4B
5 Nurdiana Najwa 4B

C.I : PN ARIZA DAENG

1 Nabil Haqim b Mohamed Zaiman 2B
2 Noor Hisyam b Ahayat 2B
3 Faiz Anwar b Mohd Noor 2B
4 Muhammad Aiman b Narizan 2B
5 Muhammad Shafiq b Mohd Supian 2B

1 Aishah bt Kadir 4A
2 Wan Fairuzlina bt Zainal Abidin 4A
3 Faezah bt Nasri 4A
4 Aimi Fathiah bt Mohamed Nadzirin 4A
5 Noratika Maulad Ramli 4A

1 Uday Kantilal Patel 1F
2 Karthik Asano S/O Thiagarajan 1D
3 Danial Muhayat b Andul Razak 1D
4 Rutiran S/O Kesavan 1D
5 Muhammad Syahmi Hafizi b Abdul Shukor 1D

1 Megat Alif b Megat Harris 1E
2 Aiman b Yazaly 1E
3 Nurin Amalin bt Erwazri 1E
4 Aina Anissa bt Aminudin 1E
5 Nur Allisa Syahanim bt Mohd Nor Safarul 1E

C.I : PN ASRAH SETIA

1 KhairulMunir b Mohamad 2A
2 Yasmin Suraya b Khairul Azhar 2A
3 Nik Zurqarnaini b Mohammad 2A
4 Nurfarain Nazwa b Mohamad Zaki 2A
5 Mohammad Faiz Mustaqim b Ahmad Wazi 2A

1 Iqram Fitrishah b Iqram Shahfumee 2D
2 Ahmad Zahir b Mohamad 2D
3 Muhd Arief Fiqrie 2D
4 Ameer Syafiq b Zulkepli 2D
5 Mohd Helmi b Yatim Mustapa 2D

1 Syaifullah b Kamarudin 1E
2 Muhammad Faiq b Zaifol Bahrizan 1C
3 Muhd Farid Hazim b Mohd Halim 1C
4 Fauzan Ariff b Mustafa Reza 1E
5 Alif Farhan b Mohd Nazil 1D

1 Muhammad Arif b Azman 4B
2 Nik Muhammad Sufi b Nik Othman Zainuddin 4B
3 Wan Maisyahirah bt Meor Mohd Najib 4B
4 Nabilah bt Tagor Hasibuan 4B
5 Nur Ardini bt Jaafar 4B

C.I : EN NASRUN HASHIM

1 Muhammad Ahnaf Thaqeef 1B
2 Hassan Al-Faiz 1B
3 Elya Syazwina 1B
4 Syamim Irdina 1B
5 Puteri Nurul Asyikin 1B

1 Sufi An-Nuur bt Abd Haris 4A
2 Muhammad Azim b Hasnul Rizal 4A
3 Nur Afrina b Roslan 4A
4 Muhammad Hariz Zul Haidi 4A
5 Muhd Nur Nazirul b Roslee 4A

1 Muhammad Adam Ibtisam b Mustafa 4D
2 Syed Ilyas b Syed Rithudin 4D
3 Muhammad Fakrullah Mohd Jais 4D
4 Ahmad Imran b Rose Din 4D
5 Muhammad Hairul Fadhil b Razali 4D

1 Nik Zurkarnaini b Mohammad 2A
2 Nurul Adibah bt Md Ja'afar 2B
3 Nurul Athirah b Azrai 2A
4 Ameer Syafiq b Zulkepli 2D
5 Mohd Helmi b Yatim Mustapa 2D

C.I : CIK NURUL AKMAR BT NORIZAN

No. Name Class
1 Arief b Abdul Majid 4C
2 Amirun Shafiq B. Amir 4C
3 Mohd Ilham b Azhar 4C
4 Eirwan Merican b Zulzurin Merican 4C
5 Ahmad Zulhelmi b Ahmad Zaidi 4C

1 Intan Syaherah bt Mohd Zailani 4D
2 Ain Fatehah bt Mohd Hisham 4D
3 Muhammmad Afiq b Shahrom 4D
4 Fakhrul Amin b Arief Shaleh 4D
5 Muhammad Luqman Hakim b Aziz 4D

1 Alia Irdina Akhtar bt Abdul Gapor 1F
2 Muhammad Akmal Shafiq b Saharudin 1F
3 Nur Ameira bt Md Suhud 1F
4 Fayed Irfan b Abdul Kadir 1F
5 Nur Ameera Adriana bt Mohd Nasir 1F

1 Arvin Raj A/L Krishna Kumar 1B
2 Naziruddin b Najohan 1E
3 Ezrul Ridzwan 1E
4 Muhammad Haziq b Norzanzari 1E
5 Muhammad Irfan Hakimi 1F

Wednesday, May 25, 2011

latihan cheer




Petang td cikgu handle latihan cheer utk student form 1 yang akan ke Pertandingan Olimpiad Kemahiran Asas Tingkatan 1 di MRSM Pengkalan Chepa beberapa hari lagi..ari ni ade improvement..n esok last day utk training cheer ni...dan untuk tahun ni cikgu tidak lagi menjadi guru pengiring setelah 2 tahun berturut-turut sebelum ni cikgu n cikgu Asma jd guru pengiring kerana kami akan mendaftarkan diri di UIA this weekend...anyway..good luck 2 all of u..

Mesyuarat Agung MUAFAKAT Kali ke-3

Untuk makluman Mesyuarat Agung MUAFAKAT MRSM TUN ABDUL RAZAK Kali ke-3 akan diadakan pada hari Jumaat ini, 27hb May 2011 pada jam 8.30 pagi di Dewan Besar MRSM Tun Abdul Razak..

Kegembiraan di sebalik kekecewaan

Pagi tadi exam KH untuk Tingkatan 2..Alhamdulillah..cikgu gembira sangat bile kesemua pelajar-pelajar cikgu di Tingkatan 2D dan 2B berjaya mendapat A dalam subjek ini..kesemua 26 pelajar 2D dan kesemua 29 pelajar tingkatan 2B berjaya menjawab soalan tadi dengan begitu baik...mereka semua mendapat A utk subjek ini...33 org daripanya mendapat markah lebih dr 90/100...Tahniah juga kepada Amirul Amin kerana berjaya mendapat A kali ini..so,tiada apa yang mustahil utk kamu dapat A, ya penting kamu perlu rajin membuat ulangkaji..next exam cikgu nak tgk kamu semua mendapat result sebegini tanpa cikgu menunggu kamu study di library mcm semalam...




Kenapa tajuk entry ni kegembiraan dalam kekecewaan?sebab semalam kecewe cikgu kalah men bowling...huhuhu..




Result untuk Tingkatan 1 juga ada peningkatan..terdapat 4 orang yang tidak memperolehi A..yang lain berjaya mendapat A..Esok pulak exam KH untuk form 3..semoga mereka berjaya juga mendapat markah yang cemerlang...

Bowling Piala Pengetua...

Semalam telah diadakan Kejohanan Bowling Piala Pengetua di Kuantan Megaline, Berjaya Megamall, Kuantan..Tahniah kepada semua pemenang..nasib x menyebelahi cikgu lor semalam..huhuhu..xde rezeki nak menang...

Group cikgu...


Peserta pertandingan yg terdiri drpd guru n staff MRSM TUN ABDUL RAZAK


Friday, May 20, 2011

Sambutan Hari Guru

Baru sahaja selesai sambutan hari guru peringkat maktab yang diadakan di Dewan Selera sebentar tadi...Tahniah kepada guru-guru yang memenangi anugerah2 yang disampaikan tadi..Sambutan majlis secara sederhana ini bermula pada jam 10.30 pg dan berakhir jam 11.45 tengahari..

Wednesday, May 18, 2011

Thanks..



Terima kasih kepada Athirah n Sofea Soleha...

Pertemuan pertama..

Petang td pertemuan pertama cikgu dengan 15 orang students form 1 yang terpilih untuk mewakili maktab dalam Pertandingan Olimpiad Kemahiran Asas Tingkatan 1 (OKAT1) 2011...klu tahun 2009 jd johan, 2010 dapat tempat ketiga..tahun ni hasrat n cita-cita sudah semestinya ingin merampas kembali piala pusingan yang telah jatuh ke tangan MRSM Gemencheh tahun lepas...


Dan selama 2 tahun berturut-turut jugak cikgu n cikgu Asmaa menjadi guru pengiring utk program ni...tahun ni belum tau lagi sape yang bakal mengiringi mereka..jika sebelum ini venuenya di MRSM Jasin, tp tahun ini venuenya telah berubah ke MRSM Pengkalan Chepa, Kelantan bermula dari 27 hingga 29 May ini....


Td cikgu temukan mereka dengan abg2 n akak2 senior dieorg dr form 2 n form 3 yang mewakili maktab sebelum ini.Just utk sharing experience, bagi semangat dan memberi sedikit tunjuk ajar kepada adik2 mereka :-) Cikgu akan bertemu kembali mereka pada hari Jumaat ini utk melihat tugasan yang telah diberikan td..

Yayasan Inovasi Malaysia


Baru dapat confirmation dari yayasan Inovasi malaysia melalui e-mail..

National Grassroot Innovation Databank Project Title: EASY FAN CLEANER Dear MOHD YAZID B. MOHD SHARIFF (Guru Penasihat), Your Innovation has been Approved by the Administrator. You may view your record here:http://www.yim.my/databank/index.cfm?menuid=5&action=show&ib=87&

Medal Naib Johan Bowling Berpasukan


Ini adalah medal yang cikgu dapat hasil kejayaan mendapat tempat Ke-2 dalam acara bowling berpasukan Karnival Sukan Guru & Kaitangan Zon Selatan (SUZON'S) 2011 yang telah diadakan di Ampang Point..

Tuesday, May 17, 2011

Peperiksaan Akhir Semester 1

Esok akan bermula peperiksaan akhir semester 1 bagi MRSM Tun Abdul Razak..semoga anda semua telah bersedia dari segala aspek untuk memastikan keputusan yang cemerlang memihak kepada anda semua. Good Luck buat semua...

This lifetime will never come again; it is precious and irreplaceable. To live without regret, we must have a concrete purpose, continually setting goals and challenges for ourselves. And we need to keep moving toward those specific targets steadily and tenaciously, one step at a time

Kisah hati




video

Hatiku hatimu
Menjadi satu cinta
Ku rasa hadirmu
Hanya sempurnakan aku
Tapi cinta bukan milik kita
Semua harus berakhir

Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini
Mungkin tidak bersama
Hadir di angkasana
Biar ku setia menjaga cintamu
Selamanya

Tapi cinta bukan milik kita
Semua harus berakhir

Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini
Mungkin tidak bersama
Biar ku setia menjaga cintamu

Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini
Biar ku setia menjaga cintamu
Selamanya

Chief Inventor

Keputusan pemilihan untuk guru Chief Inventor (CI) bg Pertandingan MRSMIdeapreneur 2011 telah dikeluarkan...Tahniah kepada 5 orang guru yang telah terpilih :

1. Cikgu Nasrun
2. Cikgu Izwan
3. Cikgu Ariza Daeng
4. Cikgu Asrah
5. Cikgu Akmar

So, sekarang tanggungjawab I-Team (cikgu) untuk train the CI sebelum CI train the students plak....The CI training must be completed by 27th May 2011, maknenyer sebelum cuti semester ni kene complete..huhuhu..kene cr masa yang sesuai coz exam pun dah start esok till next week..

Kejuruteraan Jerman

Tahniah diucapkan kepada Faqihah (anak homeroom cikgu) yang telah berjaya di tawarkan ke Kursus Kejuruteraan Jerman utk Program A-Level di INTEC UiTM di bawah tajaan MARA....beliau akan mendaftar pada 3 Julai ini..semoga berjaya menjadi engineer yang hebat!!!

Monday, May 16, 2011

Selamat Hari Guru..



Selamat hari Guru buat semua guru-guru di Malaysia terutamanya kepada guru-guru di Sek Keb Sri Besout, Sek Men Keb (F) Besout, pensyarah Politeknik Ungku Omar dan Politeknik Shah Alam, pensyarah UTHM dan UPSI..dan x lupa kepada rakan-rakan guru sekalian..semoga tabah menghadapi dugaan dan rintangan yang sentiasa menanti kita..Terima kasih kepada yang telah wish cikgu sejak mlm td...


Dipetik dari status rakan fb :

byk dpt BUNGA?tanda guru mengharumkan dunia...dapat PEN?tanda guru bijak melakar kata...dapat PEMADAM?tanda guru sentiasa membetulkan yg dusta...dapat MESEJ?tanda guru sentiasa diingatan...dapat COKLAT?tanda guru suka didampingi...dapat CEMUHAN?tanda guru insan yg sabar dan akan sentiasa diRahmati Allah.... :-)

SUZONS 2011



Pada hari Khamis yang lepas telah diadakan Kejohanan SUZONS bagi acara bowling bertempat di Ampang Point.MRSM Tun Abdul Razak diwakili oleh cikgu, cikgu Izwan, cikgu Ade, cikgu Suraya dan cikgu Yuslinda..kami telah berjaya mendapat tempat ke-2 keseluruhan dalam acara tersebut..

Thursday, May 12, 2011

Jadual Peperiksaan Akhir Semester 1 2011

18 Mei 2011 (Rabu)

Form 1 : B.M 1 dan B.M 2
Form 2 : B.M 1 dan B.M 2
Form 3 : Bahasa Arab dan Pend Sivik
Form 4 : Fizik, English dan Pend. Islam

19 Mei 2011 (Khamis)

Form 1 : Matematik 1 dan 2
Form 2 : Pend Islam dan English 1
Form 3 : English 1 dan 2 dan Pend. Jasmani Kesihatan
Form 4 : Sejarah, Pend Seni Visual dan Bahasa Melayu 1

20 Mei 2011 (Jumaat)

Form 1 : English
Form 2 : English 2
Form 3 : Pend Seni Visual
Form 4 : Pend Islam 1 dan Rekacipta

21 Mei 2011 (Sabtu)

Form 1 : Sejarah, Bahasa Arab dan P.Islam/Moral
Form 2 : Geografi dan Pend Sivik
Form 3 : B.Melayu 1 dan 2
Form 4 : Matematik 1 dan 2 dan English 2

23 Mei 2011 (Isnin)

Form 1 :Science 1 dan 2
Form 2 : Sejarah dan Science 1 dan 2
Form 3 : Pend Islam dan Geografi
Form 4 : Add Math 1 dan 2 dan Pend Jasmani

24 Mei 2011 (Selasa)

Form 1 : K.Hidup dan Sains Comp
Form 2 : Math 1 dan 2
Form 3 : Science 1 dan 2
Form 4 : Kimia dan Biologi

25 Mei 2011 (Rabu)

Form 1 : Pend jasmani, B.Perancis dan Seni Visual
Form 2 : K.Hidup, Sains Comp dan Bahasa Arab
Form 3 : Math 1 dan 2
Form 4 : Biologi 1 dan 2 / Akaun 1 dan 2

26 Mei 2011 (Khamis)

Form 1 : Pend Sivik dan Geografi
Form 2 : Pend Jasmani, Pend Seni Visual dan B.Perancis
Form 3 : Sejarah dan K.Hidup
Form 4 : B.Perancis, Sains Comp dan Pend Sivik

Tertakluk kepada perubahan dari masa ke semasa

Wednesday, May 11, 2011

Final Exam akan tiba...

Final exam utk pelajar-pelajar MRSM Tun Abdul Razak akan menjelang x lame lagi..next week akan bermulalah pertarungan sengit atr pelajar-pelajar dengan soalan exam.. :-) Insyallah, klu berkesempatan nanti, cikgu akan letakkan jadual exam utk semua tingkatan dlm entry cikgu pasni utk tatapan ibubapa sekalian...minggu ni cuti 4 hari start sabtu till selasa..harap2 semua pelajar dapat memanfaatkan cuti yang ade utk membuat ulangkaji..tlgla...jgn study last minit..dah byk kali dah cikgu pesan..manage your time properly..jgn buang masa buat bende2 yang x berfaedah...yg balik kg weekend ni , tlg study (klu ikut ex-perience cikgu, klu dah duk kat rumah, agak sukar nak study,byk sgt dugaannyer..sebab tu la time exam cikgu prefer x balik kg, duk je asrama study)....

Tuesday, May 10, 2011

Training men bowling..

Dah 2 hari berturut-turut g training men bowling kat Kuantan..semalam men kat Kuantan Plaza, ari ni tukar ke Berjaya Megamall coz kat Kuantan Plaza dah penuh plak petang td..agak memenatkan jugak la..huhuhu..tp,training ni utk preparation utk kejohanan sukan zon selatan (SUZONS) utk kakitangan MARA..utk bowling pertandingan akan diadakan pada Khamis petang ni kat Ampang..Harap dpt berjaya mendapat top 3..team MRSM Pekan terdiri drpd cikgu, cikgu Ade, Cikgu Izwan Cikgu Yus n sorang lg cikgu perempuan..(3 laki2 n 2 perempuan)..

Friday, May 06, 2011

Semakan Keputusan ke IPTA

Hari ni telah dibuka semakan keputusan kemasukan ke IPTA bagi pengajian peringkat asasi dan diploma untuk lepasan SPM..Anak-anak homeroom cikgu juga berjaya mendapat tempat ke IPTA seperti di bawah :


Asasi TESL Uitm : Iadid n Afiq


Asasi Kejuruteraan Uitm : Zahin n Faqihah


Asasi Sains Fizikal UNIMAS : Suzie


Diploma Perakakunan Uitm : Firdaus, Izan n Annis


Diploma Kejuruteraan Kimia (Logi Proses) UMP : Farhana


Diploma Kejuruteraan Mekanikal Uitm : Wahab


Diploma Sains Kuantitatif Uitm : Rahim


Diploma Radiografi UniSZA : Zulhafizan


Diploma Pengurusan Bank Uitm : Farah Hanani


Diploma Pengajian Perniagaan : Sitinooema


Tahniah diucapkan..so, rasenye sumenyer (kecuali Rahim n Iadid) kene buat pilihan samada nak masuk matriks atau nak buat diploma...Sarah Afni, walaupun x dpt UPU, tp still boleh masuk matriks k...






Nampaknyer Suzie kene merantau jauh skit ke Sarawak...Zulhafizan still nak 'U' yang dekat ngan kampungnyer yer..Ganu...Farhana rasenye dpt cos yang die minat..related ngan chemical..Afiq pun memang nak cos tu kan..Iadid, x dpt Bahasa Inggeris lor...so, dpt TESL..Wahab nak jd engineer mcm cikgu..hehehe...(eng yg jd cikgu..huhuhu)..Firdaus a.k.a chong wei n Izan dpt akaun..eh, Annis pun dapat akaun gak yer...Farah n Ema dpt cos dlm bidang business n management...ok la tu..Rahim awalaupun x dpt matriks ari tu, dapat gak buat dip sains kuantitatif...Opss..lupe plak..Zahin n Faqihah..mcm dah berjanji je nak buat asasi kejuruteraan same2 kat Uitm :-)





Sekarang ni kamu semua buatlah pilihan yang terbaik untuk diri masing-masing... :-)





URL semakan :
http://intake.utm.my/semakan/?menu=spm

Wednesday, May 04, 2011

Bengkel SPSS (Beginner)

Ahad ni ade bengkel SPSS (Beginner)kat UPSI . Bengkel ini untuk semua pelajar pascasiswazah. Tempat terhad hanya seramai 22 peserta untuk satu sesi. Actually br tau coz bukak web IPS semalam..pg td tepat je 8.am trus cikgu col IPS.Naseb bek ade kekosongan lagi ,tp, ade hanya 1 jer tempat kosong..so,xleh nak ajak clasmate cikgu yg lain..klu x leh la ajak dieorg skali...yang akan mengajarnye Dr Ramlee..harap2 boleh refresh kembali ape yg Dr Jamal dah ajar pasal SPSS ni last 2 semester... :-)

Monday, May 02, 2011

New!!!!

MRSM IDEAPRENEUR PROGRAMME 2011

- This competition is open to form 1, 2 and 4 students

- Only 20 groups will selected

- Each group must consist of 5 students (mix gender, class and form in each group are allowed)

- All of the groups will supervised by teacher advisors that we call Chief Inventor (C.I)

- Each C.I will supervised 4 groups

- You must be hardworking, interested in innovation, able to work under pressure and willing to learn something new

- The theme for this competition is about “MOBILE APPLICATION”.

- Other information about this competition will be explain after all the groups are selected by Mr Mohd Yazid

- You can get the the application forms on Mr Yazid’s table and submit the forms before 6th May 2011.


10 best ideas selected out of 45 MRSM will be taken to countries where Celcom Axiata resides and expose them to the industry

Ujian Selaras II

Esok akan bermula ujian selaras II bagi semester I bagi pelajar-pelajar MRSM TUN ABDUL RAZAK...semoga bersedia berjuang demi mencapai kecemerlangan yang diimpikan..

Satu je pesan cikgu..based on xperience cikgu, walau pandai mana sekalipun kita,klu kite MALAS BACA BUKU, MALAS MENGULANGKAJI, MALU BERTANYA GURU..harapan untuk mendapat markah yang rendah amat cerah..jgn salahkan guru anda sekiranya anda mendapat markah rendah..tanya diri anda, berapa banyak masa yang anda peruntukkan untuk mengulangkaji..ape yg anda buat semasa prep petang n malam..brape byk anda berjumpe dengan guru anda secara sukarela dan bukan dipaksa..renung-renungkan dan selamat beramal...

Ulang Tahun Pertama...

Selain dari menyambut Hari Pekerja, 1 Mei juga adalah hari bersejarah kepada warga MRSM Bentong kerana pada tarikh 1 Mei tahun lepas (semasa org2 lain sebok bercuti), kami semua warga MRSM Bentong berpindah ke MRSM Tun Abdul Razak..dari pihak pengurusan, guru-guru, kakitangan dan pelajar-pelajar, semuanya berpindah ke sini..1 Mei pelajar2 lelaki berpindah dahulu, kemudian diikuti oleh pelajar2 perempuan pada keesokan harinya..

Agak pantas masa berlalu, dah setahun kami berada di sini..bg yg bujang mcm cikgu, maybe akan berkata bergitu (sunguh pantas masa berlalu), tapi, bg cikgu2 yg dah berkahwin n dah ade anak, hanya mereka yang tahu..kesukaran berjauhan dengan suami mahupun isteri tercinta..menguruskan rumah tangga sendirian..menguruskan anak2 sendirian..tabahkan hatimu wahai akak-akak n abg-abgku..pasti ada hikmah disebalik pengorbananmu ini..insyallah..

Selamat Hari Pekerja

Rasenyer belum terlambat lagi cikgu nak wish Selamat Hari Pekerja kepada semua pekerja-pekerja tanpa mengira apapun pekerjaan anda. Tema tahun ni???Pekerja Merealisasi Transformasi negara. So,bersama-samalah kita merealisasikan transformasi negara......

Cuti 3 hari ni cikgu balik kg..agak kerap jugak cikgu balik kg sejak kebelakangan ni..hehehe..bukan ape,klu balik kg leh jumpe adik-beradik n anak2 buah..bukan selalu dpt jumpe coz masing-masing sibuk bekerja kan..n yg paling penting dapat jumpe mak n abah...