Wednesday, March 30, 2011

Kursus + Exam = Work n Study Smart

Td ptg cikgu dapat surat tawaran untuk kursus anjuran ILKM (Institut Latihan Kecemerlangan MARA)..tawaran untuk menghadiri kursus Kreativiti dan Inovasi yang akan diadakan di Hotel Putra,KL bermula 4hb April till 8hb April...so,minggu tu akan jd bz skit coz cikgu akan menduduki peperiksaan akhir semester 3 yang bermula 2hb April ni...


2 April : Final Exam subjek Isu-isu Perakaunan dalam Organisasi Pendidikan


4 - 8 April : Kursus K & I di KL


8 April : pas abis kursus tengahari tu terus kene balik ke Tg Malim coz mlm tu kul 8.30 ade final exam paper Pengurusan Kurikulum..


Anyway, cikgu kene hadapinya dengan hati yang terbuka dan cekal..hehehehe... :-)

Ujian Selaras 2 semester 1

Ujian selaras 2 semester 1 akan diadakan pada 12hb April 2011 ini.so,ade lebih kurang seminggu sahaja lagi untuk pelajar-pelajar bersedia menghadapi ujian kali ke-2 untuk semester ini. Kali ni cikgu dipertanggungjawabkan untuk membuat soalan KH tingkatan 3..untuk ujian kali ini


(tingkatan 3), ade 3 topik yang akan diuji..

elektronik (teras)

elektronik (elektif)

elektrik..


(tingkatan 2), ade 2 topik yang akan diuji..

Lukisan Teknik (teras)

Lukisan Teknik (elektif)


(tingkatan 1), ade 2 topik yang akan diuji..

Rekabentuk

Tanaman Hiasan

Seperti biasa terdapat 60 soalan..so,diharap semuanya bersedia dari segi mental dan fizikal dan...GOOD LUCK!!!!

Result SPM..

Dah lame dah rasenyer x update blog ni.. huhuhu..kali ni nak cite pasal result SPM yg dah kuar last week..dah basi kot cite ni..br berkesempatan nak update..so,tahniah la kepada pelajar2 MRSM Tun Abdul Razak di atas kejayaan yang diperolehi..tahniah kepada yg dpt str8 A, yg x dpt tu jgn putus asa..redha dengan keputusan yang diperolehi..cernakan masa depan anda dan buat yg terbaik selepas ini..yang dpt str8 A tu pun,jgnlah anggap perjalanan anda telah tamat kerana selepas ini anda bakal berhadapan dengan cabaran dan liku2 hidup yang lebih mencabar.. Tahniah kepada semua MRSM kerana berada dalam ranking 100 sekolah terbaik (SBP dan MRSM).


1. MRSM PENGKALAN CHEPA 0.8316 342 pelajar

2. SM SAINS TUANKU MUNAWIR 0.8931 266 pelajar

3. MRSM TUN GHAFAR BABA 0.9135 438 pelajar

4. MRSM TAIPING 0.9711 378 pelajar

5. SBP INTEGRASI GOMBAK 1.1341 175 pelajar


Bagi sekolah SBP dan MRSM di Pekan


1. SBP INTEGRASI TUN ABDUL RAZAK 1.881 138 pelajar

2. MRSM TUN ABDUL RAZAK 2.1805 452 pelajar

3. SEKOLAH SAINS SULTAN HAJI AHMAD SHAH 2.2107 140 pelajar


Kepada anak-anak homeroom cikgu, tahniah kepada faqihah yang berjaya mendapat 9A..wahab dan Firdaus 8A..dan yg lain-lain juga...teruskan usaha kamu semua untuk mencapai kecemerlangan hidup di dunia dan akhirat..Tahniah juga kepada semua guru-guru dan pihak pentadbiran maktab yang berjaya memanage student seramai 452 orang pelajar yang menduduki peperiksaan SPM pada tahun lepas...

Thursday, March 24, 2011

Mesyuarat Guru Kanan subjek Kemahiran Hidup

Tawau, Tun Abdul Razak, Bentong
Dr Kanan : Cikgu Zahari (GC KH), Pn Hasnah (KPP), Jane (KKinabalu),Abdullah (Lipis), Zaiful (Tawau), cikgu (Tun Abdul Razak), Asmaa (Bentong)
Cikgu Zahari n Pn Hasnah ni la yang interview cikgu time nak apply jd Guru MARA
last 2 years..:-)
Hari last sebelum balik!!!


Mesyuarat ini telah diadakan pada 22-23hb yang lepas di Bangunan MARA, KL...Ini adalah mesyuarat guru kanan pertama yang cikgu hadir..Banyak juga input yg diperolehi dalam masa 2 hari ini..dan cikgu berkesempatan utk present paper work bertajuk MRSMSkills Olimpiad dihadapan KPP KH dan semua guru kanan KH... Alhamdullilah paper work yang cikgu present mendapat penerimaan yang baik dari semua..

Wednesday, March 23, 2011

Permohonan Penajaan MARA Bagi Tahun 2011 Untuk Lepasan Sijil Pelajaran Malaysia 2010

Permohonan adalah dipelawa daripada calon-calon yang menduduki SPM pada tahun 2010 bagi kali pertama untuk mendapatkan tajaan Majlis Amanah Rakyat (MARA) bagi mengikuti pengajian di luar dan dalam negara. Calon-calon yang berjaya dipilih bagi program luar negara dikehendaki mengikuti kursus persediaan di kolej-kolej yang ditetapkan di dalam negara sebelum mengikuti pengajian di luar negara.

Pelajar-pelajar cemerlang yang berminat juga digalakkan untuk mengikuti pengajian di dalam negara dan akan ditempatkan di Institut Pengajian Tinggi Tempatan atau Universiti Luar Negara kampus Malaysia.

Untuk maklumat lanjut, lawati www.mara.gov.my

Monday, March 21, 2011

Meeting Guru Kanan

Hari ni cikgu g KL coz esok start meeting Guru Kanan subjek Kemahiran Hidup di bangunan HQ MARA..mesyuarat ini akan diadakan selama 2 hari sehingga hari rabu..

Sunday, March 20, 2011

Result SPM nak keluar..

Td Farhana msg kat cikgu kat fb bgtau result SPM akan keluar 23hb ni..alamak..time tu cikgu xde la..coz ade meeting guru kanan KH kat KL..22 til 23hb..so,x dapat la jumpe anak-anak homeroom cikgu..sedey gak!!!!tp,nak wat mcmaner..

Anyway,klu jd MAYBE 24hb tu nak wat reunion kat Kuantan..tp, x sure lagi jd or x..Farhana n Iadid yang akan uruskan..harap2 jd la...
Rindu pada anak-anak homeroom

Saturday, March 19, 2011

Bruno Mars - Grenade

Easy come, easy go
That’s just how you live, oh
Take, take, take it all,
But you never give
Should of known you was trouble from the first kiss, Had your eyes wide open -
Why were they open?
Gave you all I had
And you tossed it in the trash
You tossed it in the trash, you did
To give me all your love is all I ever asked, Cause what you don’t understand is
I’d catch a grenade for ya (yeah, yeah, yeah)
Throw my hand on a blade for ya (yeah, yeah, yeah)
I’d jump in front of a train for ya (yeah, yeah , yeah)
You know I’d do anything for ya (yeah, yeah, yeah) Oh, oh
I would go through all this pain, Take a bullet straight through my brain,
Yes, I would die for ya baby ; But you won’t do the same

No, no, no, no
Black, black, black and blue beat me till I’m numb Tell the devil I said “hey” when you get back to where you’re from
Mad woman, bad woman,
That’s just what you are, yeah,
You’ll smile in my face then rip the breaks out my car
Gave you all I had


And you tossed it in the trash
You tossed it in the trash, yes you did
To give me all your love is all I ever asked Cause what you don’t understand is
I’d catch a grenade for ya (yeah, yeah, yeah)
Throw my hand on a blade for ya (yeah, yeah, yeah)
I’d jump in front of a train for ya (yeah, yeah , yeah)
You know I’d do anything for ya (yeah, yeah, yeah) Oh, oh
I would go through all this pain, Take a bullet straight through my brain,
Yes, I would die for ya baby ; But you won’t do the same

If my body was on fire, ooh You’ d watch me burn down in flames You said you loved me you’re a liar Cause you never, ever, ever did baby…
But darling I’ll still catch a grenade for ya
Throw my hand on a blade for ya (yeah, yeah, yeah)
I’d jump in front of a train for ya (yeah, yeah , yeah)
You know I’d do anything for ya (yeah, yeah, yeah) Oh, oh
I would go through all this pain, Take a bullet straight through my brain,
Yes, I would die for ya baby ; But you won’t do the same.
No, you won’t do the same,
You wouldn’t do the same,
Ooh, you’ll never do the same,
No, no, no, no

video

Dalam senyum ada duka...

Dalam kul 2 lebih td, dah selamat tibe ke Pekan...alhamdullilah..cuaca x menentu sepanjang perjalanan td..kejap hujan, kejap renyai, kenyap mendung, kejap cerah..mcm kehidupan diri ini yang kadang kala gembira..kadang kala terluka..kadang kala terguris...kadang kala bahagia.. :-)

Actually dah lame x drive ikut highway KL-Karak, sejak berpindah ke Pekan ni..td ikut jln tu tgk dah ade perubahan..sepanjang jalan dri tol Gambang ke Genting Sempah dah dipasang lampu jln..bagus gak coz mlm2 klu xde lampu jalan memang gelap kat situ..harap2 dari Tol Bentong ke Tol Gambang (Highway LPT) pun akan mengikut jejak yang same la..br la x gelap sgt klu ikut highway tu mlm2..

Friday, March 18, 2011

Kelas Terakhir bersama Dr Marinah Awang

Dari kiri : cikgu, Dr Marinah, Ikin, Akak Noraini, Akak Mieza, Akak Ela n yang kat belakang pakai tudung hitam tu Akak Linah

Hari ni hari terakhir kelas bersama Dr Marinah Awang bagi subjek pengurusan Sumber Manusia dalam Organisasi Pendidikan untuk semester ni..seorang lecturer yg amat baik dan bertimbang rase dan memahami kami ni pelajar-pelajar partime yang belajar sambil bekerja....thanks again Dr Marinah..

Thursday, March 17, 2011

24hours!!!

Hari ni Dr Marina bagi soalan test yang perlu dijawab dalam masa 24 jam...dah tgk dah soalannyer tp yg diupload dalam myguru2..agak mencabar jugak ler nak menjawab 4 dari 5 soalan yang diberi..hopefully dapat tabahkan diri dan cekalkan hati untuk menjawab soalan2 ni.. :p

Wednesday, March 16, 2011

Exam!!!!!!!!

Jadual exam dah pun keluar..untuk semester ni 2 paper je yg ade final exam..

PPP6073 : Isu-isu Perakaunan Dalam Organisasi Pendidikan

Tarikh exam :02/04/2011
Masa : 02:30 PM
Tempat : SITC
Seat No. : 275

KPF6053 : Penilaian Kurikulum

Tarikh exam : 08/04/2011
Masa : 08:30 PM
Tempat : SITC
Seat No. : 183

Hopefully dapat jawab dengan jayanya kedua-dua paper ni.... :-)

Petrosains Science Show Competition


1.Petrosains Science Show Competition (hereafter referred to as “Competition”) will be carried out in 3 stages which are the auditions, semi finals and national finals.

2.After the auditions, a team from each category shall be selected to represent their respective states in the finals.

3.Only 4 teams from each category will qualify to enter the finals at the national level competition.

4.Contestants are free to pick either Bahasa Melayu OR English as their medium of presentation.

5.All entries should include a presentation script and a complete entry form.

6.Maximum entries are 3 teams per category for each school.

STEP BY STEP GUIDE


Welcome! Here’s what you have to do to participate in Petrosains Science Competition Show and be the STAR we are looking for. Here we go:

Step 1:
Get a partner. Your partner can be your friend in the same category and he/she has to be from the same school as yours.

Step 2:
Fill up the entry form. Make sure you provide all the necessary information needed. Incomplete submission will not be accepted.

Step 3:
Fill up the parents authorisation’s form. Incomplete submission will not be accepted.

Step 4:
Prepare your script. Estimated time given to each team is 20 minutes. Check the sample of the script here.

Step 5:
Do you have it all? Check our checklist before you submit. Once everything completes, mail or fax your complete Entry Form/Script Form/Parents Authorisation Form to us.

Step 6:
See you at the audition stage!

For more details, visit www.petrosains.com.my

Spell-it-right Challenge


The RHB New Straits Times National Spell-It-Right Challenge is a spelling competition for students in primary and secondary schools.

The challenge seeks to discover individuals at primary and secondary school levels who possess an outstanding command of English vocabulary.

RHB New Straits Times National Spell-It-Right Challenge will comprise State Challenges which will lead to the National Challenge.

As spelling is delivered through speech, the letters of the alphabet are to be clearly enunciated to avoid disqualification or elimination.

Terms and Conditions


1.This challenge is open to Malaysian citizens from Year 1 - Year 6 (Category 1 - Primary Level) and Form 1 - Form 5 (Category 2 - Secondary Level) who are enrolled in national, national-type and private schools using the Malaysian national education system.

2.Participation is open to individual but each school is allowed a maximum of ten (10) participants only.

3.Each participant is only allowed to participate in the state that he/she is schooling in.

4.Only two hundred and forty (240) participants from each state will be accepted in each category. Entry will be on a first-come, first-served basis.

5.Each participant must fully complete the original entry form published in the New Straits Times. Incomplete and illegible forms will not be entertained. Photocopied forms will not be accepted.

6.Each participant must be accompanied by an adult (18 years and above) who are required to stay with the participant until the end of the challenge duration.

7.By submitting the entry form, it is deemed that the participants' parents and/or guardians have given their consent to the participant to take part in the challenge and the accompanying person to make any decisions necessary on behalf of the participant.

8.The entry form must be faxed to SIR Registration Secretariat, The New Straits Times Press (M) Bhd at 03-2284 0386 no later than March 31, 2011 and April 29, 2011 respectively. Entries will not be accepted after the deadline.

9.Proof of fax delivery is not proof of receipt of entry forms. All participants must register in advance. No walk in allowed

Wednesday, March 09, 2011

Cake Decoration

Sempena minggu xtvt ini, unit Kh telah diberi satu slot untuk melaksankan xtvt utk pelajar-pelajar form 2 dan cikgu adalah penyelaras untuk xtvt ini..idea yang dtg secara spontan utk xtvt ni adalah CAKE DECORATION..setiap kumpulan dibekalkan dengan sebiji kek, icing dan peralatan2 untuk menghias kek..bahan2 tambahan yang lain seperti buah, cokelat dan lain=lain disediakan sendiri oleh pelajar mengikut kreativiti masing-masing..
Alhamdullilah, xtvt ini telah selamat dijalankan dengan lancar di dataran..bermula pada pukul 10.30 dan berakhir pada jam 12.30 tghari..Cikgu dan cikgu Asmaa pun x melepaskan peluang utk mendecorate cake yang ade...Thanks Cik Amy dr MAMA BAKERY, kilang kek di Inkubator PKNP (belakang Pasaraya Eng Hong kerana memberi kerjasama dalam persediaan barang-barang yang diperlukan)...ramai cikgu2 yang puji kek yang dibeli dr kilang ni sedap...Terima kasih juga kepada pengetua kerana meluluskan budget utk xtvt ini dijalankan..It's something new for the students n for us as a teacher..ni la 1st experience cikgu decorate cake..

Br start nak bg briefing..

Listen carefully..

Briefing session b4 start decorate..

Look at ur teacher la...

Happy...

Passion..

Creative..

Miss Asma n me..decorate our own cake

My cake decoration

need improvement la Mr Yazid..hehehe

2 Charitable

2 ????

2 Charismatic

2 Benevolent

2 Ambitious

2 Assertive

2 Dedicated

2 Dynamic










Aktiviti week + KEJORA

Minggu ni agak bz skit coz start from monday till friday ade 2 program akan berjalan serentak..Minggu Aktiviti n KEJORA...untuk minggu aktiviti, byk program yg telah dirancang oleh guru-guru setiap unit / jabatan.Pelancaran minggu xtvt ini telah disempurnakan oleh our beloved principal, Tn Hj Yusoff di dataran pada hari Isnin 7/3/2011 .Antara xtvt yang telah dan akan dijalankan ialah Explorace (aktiviti yg paling byk dijalankan), amali pengurusan jenazah, cake decoration (cikgu penyelaras xtvt ni), pasar malam, tayangan filem dan lain-lain lagi..
Pada sebelah petangnya, telah diadakan acara-acara saringan dan final bagi acara balapan dan padang untuk KEJORA (Kejohanan Olahraga)..Acara kemuncak KEJORA adalah pada hari Jumaat ini sebelum mereka pulang bercuti selama seminggu...
Diharap semua aktivit ini berjalan dengan lancar dan sempurna...Antara xtvt yg telah dijalankan adalah seperti berikut :

Perasmian oleh Tn Hj Yusoff




Amali Pengurusan Jenazah




Math Department...

Sunday, March 06, 2011

Permohonan Kursus Perguruan Lepasan SPM

Mengikut apa yg dikatakan pada cikgu oleh rakan kelas master cikgu , iklan untuk permohonan KPLSPM - Kursus Perguruan Lepasan SPM, bagi pelajar-pelajar Tingkatan 5 tahun lepas akan dikeluarkan pada hari ini..So,kepada pelajar-pelajar yang berminat dan bercita-cita menjadi seorang guru, jgn lupa beli surat khabar pada hari ini dan dinasihatkan utk memilih matapelajaran / subjek yang anda yakin anda akan dapat A1 utk subjek tersebut...

Presentation

Minggu ni ade 2 presentation utk 2 subjek..Jumaat mlm present isu2 perakaunan , sabtu pgnyer present subjek Penilaian Kurikulum..utk subjek Penilaian Kurikulum ni PROF. DR. NAGENDRALINGAN A/L RATNAVADIVEL minta kami present tentang model penilaian Illuminatif..