Monday, January 31, 2011

MALAYSIAN YOUNG INVENTORS COMPETITION 2011 (MYIC 2011)


Rules of the Competition

1.In conjunction with the 22nd International Invention, Innovation, Industrial Design and Technology Conference and Exhibition (ITEX) 2011, the Ministry of Education Malaysia together with MINDS are jointly organizing the Malaysian Young Inventors Competition 2011.

2.The theme of the competition is “Inventing for A Greener Tomorrow”.

3.The objective of the competition is to promote the spirit of creativity & inventiveness among young Malaysians and to instill a sense of social responsibility and ownership to make a better tomorrow.

4.This competition is open to all school pupils in both primary and secondary schools in Malaysia.

5.This competition will be divided into two categories – Primary Level and Secondary Level. A total of twenty prizes, ten for each level, will be awarded.

6.This competition is open to individuals or groups. A group should consist of a maximum of three persons only. Each entry must be submitted through the school using the prescribed entry form. All entry forms together with a concept paper to explain and illustrate the technical details of the invention must reach the MINDS office by 6th April 2011. All concept papers submitted are non-returnable. Models of inventions are not required at this stage.

7.Inventions are judged based on the following criteria – novelty, inventiveness, user and environment friendliness, cost effectiveness and commercial potential.


8.Results will be announced on 20th April 2011 via MINDS website.


9.All ten finalists will be invited to show-case their inventions during the 22nd ITEX 2011 at the Kuala Lumpur Convention Centre (KLCC), Kuala Lumpur from 20th to 22nd May 2011.


10.The judges’ decisions are final and no correspondences thereon will be entertained.

MALAYSIAN INVENTION AND DESIGN SOCIETY (MINDS)
C-3A-10, 4th Floor, Damansara Intan, 1 Jalan SS 20/27,
47400 Petaling Jaya, Selangor
Tel: 03-71182062 Fax: 03-71182063
E-mail: tso@minds.org.my


Tq pada Abg Zaha (classmate kelas Master cikgu) coz war-warkan tentang pertandingan ni..so,ape lagi pelajar2,jom kite join pertandingan ni..

The Green Hornet


Filem The Green Hornet ini dibintangi oleh aktor Seth Rogen (Britt Reid / The Green Hornet), aktor asia terkenal Jay Chou (Kato) dan artis cantik. Cameron Diaz (Lenore Case). film ini diproduksi oleh Sony Pictures Entertainment.

Britt Reid (Seth Rogen) mungkin tak mengira bakal mewarisi sebuah tanggung jawab yang sangat berat dari mendiang ayahnya. Saat ayahnya meninggal, Britt menjadi pewaris perusahaan milik ayahnya yang bergerak di bidang pemberitaan. Sayangnya takdir mengatakan lain. Britt ditakdirkan menjadi seorang pembela kebenaran bernama Green Hornet.

Petualangan Britt berawal ketika ia berkenalan dengan Kato (Jay Chou), salah seorang karyawan mendiang ayahnya yang punya minat unik. Kato punya hobi membuat senjata ampuh yang nantinya bakal menjadi senjata duo Green Hornet dan Kato. Dengan berbekal senjata-senjata ini Green Hornet dan Kato memerangi ketidakadilan yang terjadi di sekitar mereka.

Dalam waktu singkat, dua pembasmi kejahatan ini jadi pembicaraan di mana-mana. Para penjahat gentar mendengar nama mereka sementara pihak polis merasa 'terganggu' dengan munculnya dua orang bertopeng yang seolah mempermalukan mereka sebagai penegak hukum. Tugas membasmi kejahatan ini juga yang mempertemukan Green Hornet dan Kato dengan Benjamin Chudnofsky (Christoph Waltz), raja dunia kejahatan yang ternyata sedang merancang untuk mengbunuh mereka ini selamanya.


Homepage :
- http://www.sonypictures.com/movies/thegreenhornet/

Pemain :
- Seth Rogen (Britt Reid / The Green Hornet), Jay Chou (Kato), Cameron Diaz (Lenore Case), Tom Wilkinson (James Reid), Christoph Waltz (Chudnofsky)

Produksi :
- Original Film Feature Films, Original Film, Sony Pictures Entertainment (SPE)

Jenis Film :
- action (dewasa)

Sutradara :
- Michel Gondry

Distributor :
- Columbia Pictures

Produser :
- Neal H. Moritz
Untuk filem ni cikgu bagi 3 bintang jer..ade humor tp kurang aksi..klu byk lagi aksi mesti lagi best...

Friday, January 28, 2011

Fleming's Left-Hand Rule

Nota tambahan untuk Bab 3 : Elektrik (Teras) untuk Tingkatan 3..
subtopik Motor DC (direct current)..


You can figure out the direction in which the wire will jump using a handy mnemonic (memory aid) called Fleming's Left-Hand Rule (sometimes called the Motor Rule).

Hold out the thumb, first finger, and second finger of your left hand so all three are at right angles. If you point the seCond finger in the direction of the Current (which flows from the positive to the negative terminal of the battery), and the First finger in the direction of the Field (which flows from the North to the South pole of the magnet), your thuMb will show the direction in which the wire Moves.


That's...
First finger = Field
•SeCond finger = Current
•ThuMb = Motion

video

References :

1. Fleming's Left-Hand Rule. Maklumat diperolehi pada 26 Jan 2011, dari http://www.explainthatstuff.com/electricmotors.html

2. PelletierPhysics (t.th) Direct Current Electric Motor. Maklumat diperolehi pada 26 Jan 2011, dari http://www.youtube.com/watch?v=Xi7o8cMPI0E&feature=fvsr

Cari perkakas utk Kelab Masakan

Td after Friday prayer terus g ke Kuantan,nak survey harga utk alatan kelab masakan..nak wat paper work utk beli alatan2 ni,so g la pasaraya Cowboy n tgk alatan2 yang ade kat situ..sebelum g Cowboy tu singgah pejabat pos dulu..renew lesen memandu..ramai gak org,tp yang bagusnya pejabat pos Kuantan ni..walaupun org ramai,tp still x lame menunggu coz kaunter yang dibukanyer banyak..ucapan tahniah kepada Pejabat Pos Kuantan...

Kat Cowboy td dapat la tgk harga2 alatan2 yang diperlukan, antaranya :

1. Kuali 15" - RM16.90
2. Pisau 5" - RM 1.95
3. Pisau 8" - RM 2.95
4. LPG Regulator - 13.90
5. Cutting Board - RM6.90
6. Bowl 11" - RM2.90
7. Bowl 9" - RM1.90
8. Penapis Minyak - RM6.90
9. Senduk - RM4.90
10. Sudip - RM6.90
11. Round Cake Plate 28cm - RM 7.90
12. Steam pot 34cm - RM79.90
13. Kuali burger - RM16.80
14. Good Morning towel - RM18.90

Pas g survey harga alatan2 ni, g plak kedai stationery..beli lanyard n card holder utk kad pelajar form one..then g dinner kat Restoran Sate Ketupat..restoren ni baru jer beroperasi dalam hujung tahun yg lepas..name pun restoren Sate,so, main menu kat sini of coz la sate..ade sate ayam,daging n kambing..n makanan tambahan nasi lemak...


3 Layer Tea..rase mcm biase jer..ok la..

Nasi Lemak Ayam Goreng..sedap,sambalnyer agak pedas,tp agak berminyak skit,nampak x minyak kat sambal tu..hehehehe.. ayam gorengnyer pun sedap..berempah..

Sate..not bad..besar jugak,sesuai dengan hargenyer RM0.70 secucuk..best dpat makan ketupat,dah lame x makan ketupat yang betul2 ketupat (dibungkus ngan daun kelapa),slalunye makan nasi impit yang dlm plastik tu jer..kuah kacangnyer pun ok la..sedap..agak pekat tp x la pekat sangat..

Agak penat hari ni...kene tido awal skit coz esok sekolah ganti... :-)

Thursday, January 27, 2011

Kad Pelajar..

Alhamdullilah..ptg td dlm kul 6.30 siap sudah semue kad pelajar utk pelajar2 form one..thanks to Kak Yanti, Asmaa n students form 2 n 3 yang tolong cikgu same2 buat kad ni..skrg tinggal nak beli kad holder n lanyard yer lagi..after cuti CNY ni plak, ready utk buat yg form 4 plak...walaupun memakan masa yg agak lame sikittt coz dibuat secara manual ,tp hasilnya amat memuaskan hati cikgu..

Wednesday, January 26, 2011

Bithday Suzie

Suzie, berdiri di sebelah cikgu..yg tengah pegang bunga tu..

Hari ni 26hb Jan, birthday anak homeroom cikgu,Suzie a.k.a Nurhasilatul Aishah..ptg td sempat bg msg wish birhtday kat die.then dlm kul 6.30ptg,Suzie col cikgu..ucap thanks coz wish birhday kat die..n die bgtau kat cikgu sekarang ni sementara tunggu result SPM yang akan kluar dlm masa sebulan dua lagi, die keje kat Giants Kuantan as a cashier.time die col tu die br habis keje...bagus la tu..dpt experience n dpt kumpul duit skit2 nak masuk U nanti kan..cikgu pun ade gak experience jd cashier kat Giants Kelana Jaya n kat Jusco Ipoh..best gak coz dpt jumpe ngan ramai org n dpt tgk n perati gelagat2 cuztomer..ade yang very nice..polite..n ade gak yg sebaliknyer..hehehehe.hujung minggu,sabtu ahad tu time utk buat duit la coz kene keje full dr pagi till mlm.cuti of coz la bukan sabtu n ahad..cuti seminggu sekali jer..time weekday.jd cashier kat jusco memang ditiitikberatkan personaliti kite..every week kite akan dinilai oleh supervisor/senior cashier dari segi pakaian, rupa diri,kekemasan, n cara kite layan customer...anyway sume tu akan menjadikan kite lebih matang dlm mengharungi liku-liku kehidupan pada masa akan datang..selamat hari lahir Suzie..semoga semua impian yang dicita akan tercapai,bile sambung blajar nanti,blajar dengan tekun..nanti boleh tlg mak,abah n adik2 ok...

Tuesday, January 25, 2011

Stiker Kereta, Printer n Speaker..

Tadi cikgu g Kuantan ambik sticker kete utk parents yang didesign oleh Cikgu Pasli....Alhamdullilah,dah siap pun..Pastu g ECM beli printer n speaker.just beli printer yg basic jer sebab klu nak beli yg 3 in 1 tu pun bukan gune sangat utk scan n potostat..membazir plak...dah ade printer ni senang skit nak print dokumen utk kegunaan peribadi n speaker tu boleh guna utk proses P&P..

Monday, January 24, 2011

Bad Table Manners

video

How to set a table...

video
Peranggu Meja...

Napkin Folding

Cikgu dapat video ni dr YouTube..ade kaitan dengan Bab 4 Tingakatan 2 - masakan..
video
NAPKIN FOLDING 1
video
NAPKIN FOLDING 2
video
NAPKIN FOLDING 3

Friday, January 21, 2011

Opah...

Td pas abis kelas Isu-isu Perakaunan Sekolah dengan En Ibrahim, mak telefon...bgtau opah (opah sebelah mak) dah meninggal kejap td kat umah makcik kat KL..Innalilah...tp,jenazahnya belum tau lagi nak dikebumikan di Kl atau di bawa pulang ke kampung..tunggu keputusan dari adik beradik mak..

Thursday, January 20, 2011

Sekitar Hari Pendaftaran Pelajar Tingkatan 1 2011

Gambar sekitar Majlis Pendaftaran Pelajar-pelajar Tingkatan 1 MRSM Tun Abdul Razak. Di ambil secara randomly sebab banyak lagi gambar yang lain..tp,x sempat nak upload..





























Tuesday, January 18, 2011

Birthday...

Firdaus a.k.a Chong Wei berdiri kiri sekali

Hari ni 18hb Jan, birthday anak homeroom cikgu yang sekarang ni semuanya telah diberada di rumah masing-masing sementara menunggu keputusan exam SPM diumumkan x lama lagi, Firdaus a.k.a Chong Wei..happy birthday,semoga dimurahkan rezeki dan dipermudahkan segala urusan..semoga impian melanjutkan pengajian dalam bidang medic / engineering tahun ni akan tercapai hendaknya..

Kalender Maktab 2011

Ni adalah kalender maktab untuk tahun 2011..yang di design oleh partner cikgu utk planner maktab, Ust Wardah..sebarang perubahan adalah tertakluk dari masa ke semasa..