Thursday, June 30, 2011

Blog baru...

Agak bz skit lately ni..jarang update blog..lgpun cikgu tengah develop satu lagi blog baru..hehehe..blog untuk cikgu menyertai pertandingan Educational Blog Peringkat Kebangsaan anjuran UPSI..setakat ni xde student2 yg berminat utk menyertai pertandingan ni walaupun cikgu dah publishkan iklan pertandingan ni..


Ni blog terbaru cikgu.. 1kemahiranhidup.blogspot.com

Ayam Penyet

Dua hari yg lepas cikgu g Kuantan coz ade urusan..then,sempat g ke Restoren Ayam Penyet yg br dibuka sejak 3 minggu yg lalu (menurut kate waitress tu la)..not bad rase ayamnyer..lembut..maybe ayam tu dah dikukus / rebus dulu kot then,br ayam tu digoreng..daripada 5 cikgu bg 3 bintang jer..hehehehe..




Ni yg dalam buku menu

Ni yg real punyer..x berapa nak same kan..hehehehe..

Aktiviti Kelab Masakan 30062011

Petang td ade perjumpaan kelab untuk pertama kalinya bagi semester 2 ni..untuk kelab masakan, cikgu buat aktiviti - menyediakan hidangan sepinggan lengkap cara barat..iaitu membuat pizza..hari ni ahli2 kelab masakan berjaya menyediakan 60 keping pizza berinti ayam,daging n sosej..Kat bawah ni cikgu upload gambar2 aktiviti petang td.. Terima kasih kepada cikgu Asmaa yang sudi membantu..
















Tuesday, June 28, 2011

Pertandingan Educational Blogging Peringkat Kebangsaan


Dah lame x bukak website UPSI sejak cuti semester ni..mlm td sajeje bukak,nak tgk klu ade info terkini..tgk2 ade satu pertandingan membuat blog pendidikan..agak menarik..tp,tarikh tutupnye dah nak dekat..lg 2 minggu lg..rase2nyer still sempat lg utk cikgu create a new blog for thiz competition..Pertandingan ini terbuka untuk guru sekolah, pelajar dan pensyarah...

Wednesday, June 22, 2011

Malam Manifesto Pilihanraya BWP sesi 2011/2012

Pada mlm semalam dan malam ini (21 dan 22hb Jun) telah dan akan diadakan Malam Manifesto Pilihanraya Badan Wakil Pelajar (BWP) di mana pada mlm2 ini calon-calon BWP akan membentangkan manifesto masing-masing bagi memancing undi dari rakan-rakan pelajar MRSM Tun Abdul Razak dan juga guru-guru..


Semalam sempat sekejap cikgu g dewan tgk calon2 BWP ini membentangkan manifesto masing2..agak teruja kerana mereka mempunyai keyakinan diri dan sifat kepimpinan yang tinggi...bagus bagus bagus..itulah antara ciri2 pemimpin yang baik..good luck kepada semua calon-calon BWP...

PGG Tingkatan 3

Jadual Program Gerak Gemilang Tingkatan 3 untuk minggu ini :

23 Jun (Khamis) Sejarah 3.15 - 4.45 ptg

24 Jun (Jumaat) Kem.Hidup 3.15 - 4.45 ptg

25 Jun (Sabtu) Pend Islam 8.30 - 10.30 pg

B.Melayu 11 - 1 ptg..

Monday, June 20, 2011

Karya Kreatif 2B n 2D

Ni adalah hasil kerja pelajar-pelajar form 2B dan 2D utk tajuk elektronik..begitu kreatif dan mempunyai daya usaha yang tinggi utk menyiapkan tugasan ini..Tahniah..


Zetty dan Aiman Rasyidah (2D)


Zahir dan Arief Fiqrie (2D)


Syafika Asmira dan Nur Adrin (2D)


Aqila dan Dalila (2D)


Atiqa dan Dalila (2D)


Aiman Azim dan Nabiel (2D)


Adibah dan Norhanna (2B)

Sunday, June 19, 2011

Keratan penuh

Hari ni blajar sesuatu dr SolidWorks Office 2007..blajar kaedah br nak ngajar sub topik lukisan keratan untuk form 2.bg lagi menarik n senang nak difahami pelajar2.ni adalah salah satu pengajaran berbantukan komputer (PBK).actually topik ni dah diajar pada form 2 last semester..so, maybe time wat ulangkaji nanti boleh la dipaktikkan..hehehe..


Nanti klu ada masa terluang nak buat objek yg agak sukar skit..yg kat atas tu simple jer..ye lor..br2 blajar kene le start dr level yg bawah dulu...

Friday, June 17, 2011

Karya Kreatif.... :-)

Mula nak berjinak-jinak di depan camera...hobi baru pulok..

Lokasi : Kg sebelah Sekolah Integrasi Pekan
Jurukamera : Cikgu Pasli
Tarikh : 16/6/2011






Tuesday, June 14, 2011

Makanan faveret semasa di IIUM

Terdapat beberapa makanan yg best sepanjang 2 minggu lebih skit di IIUM ni..antaranya :


i) Bubur nasi kat cafe E-Voke..harganyer RM2.50..best sgt..sedap..ade hirisan ayam dalamnyer... then letak daun bawang, bawang goreng n ikan bilis...


ii) Murtabak mini kat kiosk area2 Cafe E-Voke..tiap2 hari beli..RM1 satu..sedap n murah...



iii) Karipap kat stall depan SBPI Gombak..sedapnyer..RM2 untuk 5 ketul..lembut sgt karipap tu..selain karipap kueh cakoi (x tau betul atau x ejaannyer ni)



iv) Nasik kukus ayam goreng rempah...RM4.50..klu nak tambah sambalnyer kene charge 50 sen lagi..hehehhe..lokasi kedainyer kat tempat stall karipap tu then str8 lagi kat trafic lite depan tu..belok ke kanan..kedai tu x jauh dr trafic lite tu sebelah kanan....

Monday, June 13, 2011

Terima Kasih Cikgu..


video


Best dengar lagu ni!!!

Esok balik Pekan..

Hari ni last kuliah di IIUM..esok exam....mlm ni confirm akan tido lambat coz nak study utk jwb exam esok..


Esok pas abis exam trus akan balik ke Pekan bandar Di raja...Ari Rabu dah start keje..agak penat jugak la.Dah 2 minggu kuliah tanpa cuti walaupun Sabtu n Ahad...tp,dah tanggungjawab kan..


Anyway..harap dpt jawab soalan utk subjek esok..soalan dr Pn Rosmawati dr IPGM Pend Teknik dan Vokasional KL yang mengajar content utk KH ni...good luck jugak kepada semua student2 PGDE MARA IIUM Sem 2 / 2011...

Friday, June 10, 2011

The IET Innovation Awards 2011

The IET Innovation Awards celebrate the products, technologies and processes that lead the way in engineering innovation. Spanning 15 categories, the Awards are judged by engineering experts and recognise the depth and breadth of innovative work being carried out across all areas of engineering and technology.

Don't miss out on the opportunity to showcase your work. Look through the categories to see which award is relevant for you.

For more information, plz visit this website http://conferences.theiet.org/innovation/index.cfm or http://conferences.theiet.org/innovation/how/index.cfm


FAQs

Can I enter for more than one category?
Yes, but we do require separate entry forms for each submission.

What is the deadline for entries?
Midnight, Friday 29 July 2011

When will the short list be announced?
Monday 19 September 2011

Can I make changes to my entry after I have submitted my form?
Yes, but only before the entry closing date.

When is the ceremony?
Wednesday 9 November 2011 at the Intercontinental Hotel, Park Lane.

Wednesday, June 08, 2011

Dah abis exam n presentation

Dah abis exam pg td n presentation proposal kajian tindakan ptg td..lega rasenyer..esok start ngan jadual baru till 14hb ni..terima kasih kepada Dr Wan Mazwati Wan Yusof (panel utk presentation) kerana memberi tunjuk ajar dan membaiki sedikit kesilapan pada statement problem utk perbentangan proposal..overall beliau berpuas hati dengan hasil kerja kump cikgu..thanks asmaa,rizal,ismail,ezuwan n hisyam kerana bekerja keras menyiapkan proposal ini dlm tempah masa yg agak singkat..

Tuesday, June 07, 2011

Esok exam!!!

X sangka dah 10 hari cikgu berada di IIUM ni..esok last day utk jadual blok 1..esok ade exam utk subjek Leadership Management (LM) n petangnye presentation proposal utk Action Research..start ari Khamis nanti ade jadual baru untuk 2nd blok..walaupun x beberapa sehat sejak 2 3 hari ni, tp tepakse jugak la bertahan n menguatkan diri utk menghabiskan kuliah2 utk semester ni yang dijangka akan berakhir next Tuesday..14hb June.. :-)


Td last kelas dengan Dr Johdi utk subjek LM ni..siap nyanyi lagu ramai2..lagu teman n doa perpisahan.. :-) klu ade mase nanti cikgu uploadkan videonyer...

Monday, June 06, 2011

Innovative Idea Design Competition 2011 (Design Development Centre)



DDEC PRODUCT DESIGN COMPETITION 2011 is a design competition that calls for designers to submit concept and designs focusing on consumer product.Participation is open to applicants in Malaysia, to professionals, students, and design-enthusiasts.

Untuk maklumat lanjut, boleh layari http://www.ddec.my/ddec/ atau http://www.ddec.my/ddec/images/stories/design-competition.pdf

Saturday, June 04, 2011

Dapat anak buah baru..

Dah 2 hari line celcom buat hal...x leh detect 3G..bosan jer coz xleh nak serve tenet...tp naseb bek ptg ni dah ok..tu pun selepas beberapa kali col customer servienyer...ari ni ari satu,pagi td ade kelas SPSS ngan En Hamidon..byk gak dpt ilmu yang dipelajari hari ni walaupun dah tau sikit sebyk pasal SPSS ni..


Semalam akak ipar cikgu dah selamat melahirkan anak perempuan..tp,belum berkesempatan nak g tengok...alhamlumla..sabtu n ahad pun ade kelas gak..huhuhu

Wednesday, June 01, 2011

Assignment assignment assignment...

Hari ni hari ketiga mengikuti kuliah di sini..jam kul 10 mlm..br blk dr kelas Action Reseach...dalam masa 3 hari ada byk perkara yang dipelajari..dan byk juga ASSIGNMENT diperolehi jugak..hehehehehe...esok dah start presentation utyk subjek Leadership Management..tajuk ni dah bljar time semester 1 master cikgu..Tn Hj Nazimudin yg ajar....lecturer (Dr Johdi) bg topik presentation semalam (Selasa) n group cikgu kene present esok (Khamis)..dalam masa sehari je tempoh masa yang diberi utk siapkan assignment ni.. :-) tp,alhamdulillah..dah nak hampir siap pun,..hopefully mlm ni boleh siap semuanya..thanks my group members yg semuanye terdiri dari cikgu2 MRSM TAR jugak..asma,akma,awin,aida,ijan n maziah..sungguh pantas kite buat keje kan..harap2 students kite pun akan pantas mcm kite bile diberi keje rumah utk disiapkan...x sabar nak present esok.. :-)