Wednesday, January 12, 2011

Ermm....

Salam...alhamdullilah..pendaftaran pelajar Tingkatan 1 telah berjalan seperti biase tanpa sebarang masalah yang besar.maaflah jika terdapat kekurangan semasa pendaftaran tersebut..maaflah jika kuih sarapan yang disediakan tu banyak minyak yg x sesuai utk org berdiet...pelajar-pelajar tingkatan satu skrg ni tengah menjalani sesi orientasi sehingga esok petang..esok petang slot utk cikgu..sesi fotografi utk kad pelajar..harap2 semua akan berjalan lancar esok.. dan hari jumaat mereka akan memulakan sesi P&P...
Dah 2 hari x update my blog..xde mood skit..emosi terganggu sejak ptg Isnin yang lepas..huhuhu...sampaikan dah 2 kali cikgu masak nasi kat umah lupe nak 'on'kan suis rice coocker tu....sekarang br terase rugi x accept offer utk jd PTD last year.sebelum hari Isnin td, x rase ape2 pun pasal hal ni.tetibe perasaan tu menjelma..
Anyway...dah xde rezeki kot kan..maybe rezeki cikgu kat maktab ni..mane tahu..ataupun maybe di maktab lain satu hari nanti..huhuhuhu...

7 comments:

Umi Mus'ab said...

Cikgu Yazid, to hear a teacher saying "regret being a teacher" is very sad. Once a teacher, always a teacher. Please feel good about yourself. Do you know that I gained so much info about MRSM Pekan from your blog. It's your own effort and be proud of it. Where on earth could I find someone who was so helpful in entertaining parent's questions over a personal blog. You are a one great teacher MRSM have ever had.

Cikgu Yazid said...

I never felt regret being a teacher coz this is wat i want to be.sy tolak tawaran ptd,sy x pernah apply jd engineer walaupun sy ade degree dlm engineering sebab sy x minat pada bidang tersbut coz i want to be a teacher n now i got wat i want to be.but,when people doubt about our kredibiliti dan komitmen kami as a teacher,agak terkilan dan sedih jugak la..

umi mus'ab said...

Now I understand. Apologized if I wrongly interpret your message. You were upset with the parent's comment on MRSM Pekan's teachers. Believe me, only small number of parents have doubts but mostly have strong determination towards the teachers.

Happy to hear that you are happy being a teacher and Insyaallah you will be a great teacher. GOOD LUCK.

Anonymous said...

Puan Ida said...

Salam Cikgu Yazid..as parents yang turut sama ditaklimat Isnin lalu, pun rasa terkilan dengan komen segelintir ibubapa yang tinggi pendidikan nya tapi begitu kecil ruang pemikirannya..lontaran soalannya yang agak "kurang sopan aka biadap" sangat tidak mencerminkan tinggi pendidikannya..

there is a way of asking a question..and not asking "How committed are you in this IGCSE program!"..sorry to say, but personally this is blatant rude!..the teachers are not your subordinate for you to ask as such..ask politely and with hikmah..wonder how he speaks/communicate with his staff..really!!!

Anyway..cikgu jangan hampa..hanya satu dua saja yang berfikiran sempit begini..99% parents sangat menyokong pihak sekolah dan guru-guru dan percaya yang kalian mampu membentuk anak2 kami hingga berjaya with flying colours InsyaAllah..sama-sama kita usaha dan doa dan dorong anak2 kita..

kadang tak faham sikap orang kita kan, belumpun bermula dah berfikiran negatif...kadang tak boleh nak salah kan bila kita dikatakan mempunyai first class facility tapi third class mentality..simple example, naik kereta mewah tapi tisu buang kat luar...hampehh!! maaf lah ter'emo' sikit..semoga cikgu diberi ketabahan oleh Allah swt dan terus berbakti dengan penuh tulus ikhlas..kami doakan..Jazakallah..

Cikgu Yazid said...

tq

wan azwati said...

Salam Cikgu Yazid,

Saya dan suami turut sama berada di Dewan semasa sesi Q & A pada Isnin itu. Rasa kesal dan amat marah sekali apabila ada parents yang mempertikaikan competency guru-guru dan seandainya mereka tidak yakin dengan kebolehan anak-anak dan guru-guru di sini untuk menjalani IGCSE, kenapa datang mendaftar pada hari berkenaan.

Saya dan suami berharap pada parents yang masih tidak yakin dan mempertikaikan untuk keluarkan anak-anak mereka.

I totally agreed with Umi Mus'ab, those are the MINORITY group of parents who doubt the teacher's capability, competency and the new system.

What was really sad was, the parent who seemed to be 'knowledgeable with a title', but when commented seemed to be zero minded - (with the way he point his views, the manner and the words used..)As a profesional in his own field, he should know better,i.e. to do his own research on the system as well as the new curriculum. If he finds it doubtful, why in the first place send his child to this school.. Tak faham saya...

Sepatutnya lagi berilmu lagi tunduk seseorang itu, kerana ilmu itu terlalu banyak lagi yang belum diketahui...MasyaAllah, mungkin Allah menduga orang-orang seperti ini..

Seperti yang suami saya katakan,being offered to study in MRSM back in 1985, he had to decline due to poverty. (Masa tu nak bayar RM85 tak ada duit) but Allah is Great, he got the chance to send his son and always believe in MRSM's system and of course their teachers..

Alhamdulillah after surviving in hardship, he managed to get the highest degree (PhD) from overseas and now is an Associate Professor and an expertise in SocialWork, he would not go and said in front of others, saying.. Saya, Prof Madaya Dr Haji.... when only to give comment or ask questions to teachers.

Kami sentiasa mengajar anak-anak supaya jangan sombong dan bongkak jika sudah rasa diri itu dah berjaya kerana takut Allah tarik balik nikmat yang diberikan..Be humble krn in that way kita boleh tolong ramai orang.

Kepada Cikgu Yazid and semua guru-guru MRSM Pekan, Kami Percaya dan Yakin bahawa semua guru-guru berupaya mendidik anak kami sehingga menjadi orang yang berjaya dan cemerlang di dunia dan akhirat. Itulah doa saya pada anak-anak saya. Kami akan sentiasa berdoa dan akan berada di belakang guru-guru.Pohon sampaikan kepada guru-guru lain jika berkesempatan..

Sekiranya ada apa-apa bantuan yang diperlukan, kami bersedia membantu, InsyaAllah..

We believe you will bring our children to a greater heights in meeting the school's objectives and goals.

Di sini, saya nak ucapkan berbanyak terima kasih kerana keprihatinan Cikgu Yazid dalam menyediakan platform ini yang dapat kita berkongsi pendapat.

Keep up the good work dan Semoga Allah memberkati usaha cikgu.

Pemuda said...

Nobody can go back and start a new beginning, but anyone can start today and make a new ending-Maria Robinson

What the heck to the parents who blatantly question teachers' abilities. I truly agree with the notion if u dont trust on the teachers and MRSM take ur sons/daughters home and send to the International School or hire sb u trust the ability on.

Apepun cg, jangan patah hati dgn sikap org yg segelintir seperti ini.